Prosta, szybka, niskokaloryczna, ale za to jaka smaczna zupka z brokuł. Poszłyśmy troszeczkę na łatwiznę, bo zamiast śmietanki dodałyśmy serek śmietankowy Hochland ( dał nieco serowej nutki :D ). Zblendowany z ugotowanymi brokułami komponuje się idealnie, wystarczy tylko nieco soli i pieprzu do smaku. Dodatkowo posypałyśmy ją pokruszonym waflem ryżowym :) Prezentuje się i smakuje naprawdę nieźle. Smakiem dorównuje niejednemu kremowi z restauracji. To danie jest idealną alternatywą dla osób, które nie mają czasu na dłuższe posiedzenia w kuchni.
Przepis na dwie porcje:
- 1 paczka mrożonych brokuł (450g)
- 1 serek Hochland śmietankowy ( wbrew pozorom skład i wartości odżywcze nie są takie złe )
- 1,5 szklanki wody (opcjonalnie więcej, aby była rzadsza)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Wafle ryżowe lub grzanki do posypania :)
- łyżeczka słonecznika prażonego (aby była jeszcze lepsza)
Gotujemy brokuły, odcedzamy, blendujemy, dodajemy wodę, serek, jogurt,
sól, pieprz i dalej blendujemy. Można ją jeszcze podgrzać do zagotowania. Wlewamy na talerz i wsypujemy resztę dodatków :)
Wybaczcie za jakość, pracujemy nad tym :>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz