U nas na obiad znowu KUSKUS! Inspiracją tego przepisu była zupa po kaszubsku, pomidorowa z kapustą i kminkiem... przepyszna :) Nasza alternatywa to idealny obiad przy odchudzaniu - zawiera około 300 kcal i jest dość sycący, a zarazem lekki. Przygotowanie zajęło jednej z nas mniej niż godzinę. Polecamy jest naprawdę pycha !
Składniki na dwie porcje :
- pół małej główki kapusty białej,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 3 średnie marchewki,
- ok.10 cienkich piórek cebuli,
- pół ząbka czosnku,
- ok. 100/150 gram suchej kaszy kuskus,
- pół łyżeczki kminku,
- pół łyżeczki masła,
- sól,
- pieprz
- cukier
1. Zaczynamy od pokrojenia umytej kapusty i marchewki w słupki, mniej więcej tak jak na poniższym zdjęciu (po ugotowaniu) :>

4. Kapustę gotujemy na dużej patelni lub w garnku. Trochę później marchewkę bo by się nam rozleciała. Razem z marchewką wsypujemy pół łyżeczki kminku. Gotujemy aż wszystko trochę zmięknie. Odlewamy nadmiar wody i chwilę podsmażamy z połową łyżeczki masła.
5. Kapustę i marchewkę zalewamy naszymi pomidorami i całość chwilę gotujemy aby smaki się połączyły.
6. Kuskus przyrządzamy, wedle wskazówek z opakowania (całość trwa 5 min).
Kaszę dzielimy na dwie porcje i nakładamy na talerze wraz z kapustą.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz