Lekki obiad, czyli kuskus z kapustą po kaszubsku


U nas na obiad znowu KUSKUS! Inspiracją tego przepisu była zupa po kaszubsku, pomidorowa z kapustą i kminkiem... przepyszna :) Nasza alternatywa to idealny obiad przy odchudzaniu - zawiera około 300 kcal i jest dość sycący, a zarazem lekki. Przygotowanie zajęło jednej z nas mniej niż godzinę. Polecamy jest naprawdę pycha !

Składniki na dwie porcje :

- pół małej główki kapusty białej,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 3 średnie marchewki,
- ok.10 cienkich piórek cebuli,
- pół ząbka czosnku,
- ok. 100/150 gram suchej kaszy kuskus,
- pół łyżeczki kminku,
- pół łyżeczki masła,
- sól,
- pieprz
- cukier

1. Zaczynamy od pokrojenia umytej kapusty i marchewki w słupki, mniej więcej tak jak na poniższym zdjęciu (po ugotowaniu)  :>

2. Do osobnego garnka wlewamy puszkę pomidorów dodajemy cebulę oraz czosnek i gotujemy. Tutaj ważne jest aby pomidory dobrze się rozgotowały aby cały sos był gęstszy. Dosalamy i pieprzymy wedle własnego podniebienia. Gdy pomidory ostygną (jogurt może się zważyć, gdy będą gorące) dodajemy łyżkę lub dwie jogurtu naturalnego ( jeśli  pomidory będą kwaśne, można dosypać ok. pół łyżeczki cukru :)). 

4. Kapustę gotujemy na dużej patelni lub w garnku. Trochę później marchewkę bo by się nam rozleciała. Razem z marchewką wsypujemy pół łyżeczki kminku. Gotujemy aż wszystko trochę zmięknie. Odlewamy nadmiar wody i chwilę podsmażamy z połową łyżeczki masła.


5.  Kapustę i marchewkę zalewamy naszymi pomidorami i całość chwilę gotujemy aby smaki się połączyły.

6. Kuskus przyrządzamy, wedle wskazówek z opakowania (całość trwa 5 min).

Kaszę dzielimy na dwie porcje i nakładamy na talerze wraz z kapustą.

SMACZNEGO 










Unknown

Kamila i Emilia siostry bliźniaczki, autorki bloga "Maria i Janina", studentki 3 roku :> Chciałybyśmy podzielić się tym co robimy dla siebie, czyli jedzonko, aktywność fizyczna, codzienne całodniowe terapie muzyczne i inne zajawki, które nam towarzyszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Featured Post

Recent Posts